Neokultur

Percussive Beats – Sön. 27/11 kl. 16.00 i UKK Sal B

Tigran Mansurian – Havik & Duet

Vi uppdaterar denna sida inom kort med en text av tonsättaren Tigran Mansurian där han själv kommenterar sina verk.

Luciano Berio – Naturale

Luciano Berio är känd inte minst för sina transkriptioner och arrangemang med musik av andra tonsättare. Han har lika gärna arbetat med en orkestrering av Brahms violas- onater eller symfoniska fragment av Schubert som med Beatleslåtar och folkmusik. Naturale, ursprungligen ett beställningsverk för Ater Baletto i Italien, bygger på folkmusik från Sicilien. Berio placerar en berättare ”cantastorie” (en inspelning av en sångare från Palermo) som interagerar med instrumentalisterna och förenar därmed en siciliansk folkmusiktradition med ett modernt tonspråk.

Staffan Storm – Black Lines

Staffan Storm har tidigare skrivit verk för både slagverksduo och viola. Erik Ring uruppförde 2005 ett verk för viola och piano av Staffan Storm tillsammans med pianisten Francisca Skoogh. Black Lines är ursprungligen skrivet för klarinett och marimba med har omarbetats för viola av tonsättaren själv.

Peter Sculthorpe – Sonat för viola och slagverk

Vid tiden för slutförandet av sonaten för viola och slagverk hade Peter Sculthorpe varit i Storbritannien och studerat vid Oxford. Efter att ha misslyckats med att intressera en ung australisk cellist i solosonaten som föregick detta verk, började Sculthorpe adaptera verket två instrument.

Verket skrevs av en kämpande ung tonsättare som arbetade som bartender medan han skapade sig en karriär som studenttonsättare. Sculthorpe har medgett att han var drabbad av hemlämgtan vid skrivandet av verket och att han även var bekymrad, like många andra australier vid denna tid, över situationen i Asien med ett kommunistiskt Kina med expansionsambitioner.